FAQ Najczęstsze pytania i odpowiedzi

W drodze do własnego browaru

Nadal masz pytania?

Flecks Brauhaus Technik Austria zapewnia odpowiedzi na wybrane „często zadawane ” pytania. 

To daje natychmiastowe odpowiedzi na zadawane przez entuzjastów piwa i piwowarstwa ,najczęstsze pytania.

FAQ

Każdy może zbudować i prowadzić browar. Browarnictwo to wolny handel ! Jeśli posiadasz gastronomię i koncesję możesz sprzedawać piwo bez ograniczeń, także organizując np. wycieczki po Twoim browarze ( jest wiele osób które chce na żywo zobaczyć jak produkuje się piwo) 

Jeśli marzysz o browarze produkcyjnym, nie ma problemu.Musisz tylko przestrzegać obowiązujących przepisów dotyczących koncesji, akcyzy i przestrzegać przepisów higieny (HACCP).

Dzięki naszym szkoleniom nie będzie problemu, jeśli Ty lub Twoi pracownicy będziecie chcieli warzyć piwo samodzielnie. Oczywiście możesz zatrudnić przeszkolonego piwowara. Nie jest to jednak obowiązkowe, ani wymagane przez prawo. Zalecane jest jednak w przypadku większych browarów. Małe  obsłużysz sam po naszym szkoleniu.

Ogólnie rzecz biorąc, nowoczesna technologia warzenia piwa jest tak pomocna, że możesz odnieść sukces nawet bez wyszkolonego piwowara.Wystarczy osoba “techniczna”

Wybierz wielkość warzelni zgodnie z oczekiwanym zapotrzebowaniem tygodniowym i gotuj dwa do czterech razy w tygodniu w systemie półautomatycznym, pracując na jedną zmianę. Oczywiście możesz również warzyć znacznie częściej. Należy jednak pamiętać, że warzenie piwa zajmuje co najmniej około 6-8 godzin – Wsparcie przez pełną automatyzację będzie uzasadnione gdy będziesz potrzebował podwoić wydajność i gotować dwa razy dziennie ,w razie potrzeby 7 razy w tygodniu.

Tygodniowa wydajność jest obliczana na podstawie: liczby warek x wielkość WARZELNI. Wielkość i liczba zainstalowanych tanków do fermentacji i leżakowania, określa rzeczywistą możliwą roczną wydajność. Należy zauważyć, że piwa dolnej fermentacji potrzebują około czterech,pięciu tygodni do pełnej dojrzałości – a zatem roczna wydajność jest niższa niż w przypadku piw  górnej fermentacji i pszenicy które będą gotowe w połowie tego czasu.

Dzięki naszej warzelni i recepturom możesz wyprodukować prawie wszystkie możliwe do wyobrażenia piwa, jednak nie będzie możliwe wyprodukowanie dokładnej kopii piwa produkowanego przemysłowo. Ale to nie jest nasz cel, czyż nie?

Dzięki rosnącemu doświadczeniu będziesz mógł dostosować się do określonych potrzeb klienta lub puścić wodze fantazji podczas tworzenia nowych ,własnych receptur. Z naszymi urządzeniami uwarzysz piwa górnej fermentacji (pszenica, Kölsch, angielskie piwa, irlandzki stout…. itp.) I piwa dolnej fermentacji (Pils, Lager, Marcowe, Bock …itp.) piwa jasne, bursztynowe,czerwone, ciemne, a także piwa regularne powtarzalne , mocne,klarowne lub mętne-jak tylko chcesz.

Okres przydatności do spożycia zależy od zachowania czystości w trakcie całego procesu jak i od zawartości alkoholu .Wynosi od jednego – do kilku miesięcy. Oferujemy również filtrację zgrubną pod ciśnieniem, która zwiększa stabilność piwa, sprawia, że piwo jest klarowne i nadal zachowuje swój smak. Lekkie piwo, piwo bezalkoholowe i piwo pełne , wyjątkowe,inne- wyprodukujesz tanio, dzięki naszym urządzeniom.Gdy zechcesz przedłużyć termin przydatności do spożycia, konieczne będzie zastosowanie naszego krótkotrwałego ogrzewania KZE.(pasteryzatora przepływowego)

Nie martw się! Dziś browary regionalne są rutynowo obsługiwane przez urzędy.

Z urzędu Miejskiego przed rozpoczęciem montażu browaru wymagane jest pozwolenie na prowadzenie działalności.Z urzędu Marszałkowskiego potrzebne będzie zaświadczenie o braku wpływu browaru na środowisko. Na tym etapie skontaktuj się z sanepidem i przedstaw swój projekt do akceptacji. Nie ma problemu – dostarczymy wszystkie potrzebne techniczne dokumenty do przedłożenia. Po uruchomieniu próbnym ,browar zostanie skontrolowany przez naszą komisję. Tutaj aspekty takie jak bezpieczeństwo i higiena są zapisywane w transkrypcji.W Polsce potrzebne jest “zatwierdzenie typu” przez GUM (Główny Urząd Miar)

Główny urząd celny odpowiedzialny za miejsce prowadzenia działalności musi zostać poinformowany w odpowiednim czasie o rozpoczęciu działalności pobierz opieczętowaną Księgę Warzenie Piwa.Przed pierwszym warzeniem zgłoś mailem ilość w HL i plato piwa które zamierzasz wyprodukować. Informacje te są wykorzystywane do ustalenia podatku (akcyzy) od piwa w wysokości około 5 do 10 centów / litr, który należy rozliczyć w okresach miesięcznych. Umożliwia to nasz protokół warzenia zapisywany w programie warzenia piwa.

Pokaż browar -warzelnię- klientom ,nie ukrywaj procesów warzenia,fermentacji i leżakowania. Spróbuj wykonać czynności warzenia w obecności gości i pokazać procesu warzenia i fermentacji. Możesz harmonijnie zintegrować swój system FLECKS z restauracją, wybierając odpowiednią mieszankę miedzi, mosiądzu i stali nierdzewnej. W browarze produkcyjnym ustaw urządzenia tak by były widoczne przez duże okna.

Wyróżnij swoją restaurację przytulną atmosferą,zapachem warzenia piwa. Oprócz logo można również używać własne nazwy piwa, maty i szklanki, dekoracje i ubrania. Skomponuj menu, z potrawami pasującymi do piwa, a także potrawy na bazie piwa.-

Dzięki zewnętrznej/przepływowej technologii zacierania FLECKS w Kalandrii, która ogrzewa pośrednio brzeczkę gorącą wodą (103 ° C), z jednej strony delikatnie podgrzewa zacier, a z drugiej strony umożliwia  bezpieczne i skuteczne gotowanie brzeczki, otrzymasz wyjątkowe,pełne smaku i aromatu piwa rzemieślnicze.Obieg zamknięty w układzie zacierania i filtracji pozwala również na doskonałą higienę układu.

Ciągłość, niezawodność i innowacyjność w relacjach z klientami.

  • Większość zrealizowanych instalacji to nowoczesne browary o wysokim stopniu automatyzacji (zapewniamy  jakość i redukcję kosztów)
  • Estetyczny design i perfekcyjne wykonanie
  • Prosta obsługa, nawet dla początkujących
  • Optymalna współpraca (planowanie, instalacja, szkolenie,receptury piwne, wsparcie online)W trakcie procesu gdy będziesz miał pytania jesteśmy w stanie pomóc na odległość.
  • Osoba nadzorująca procesy warzenia i fermentacji,ma możliwość nadzoru procesów przez smartfon.

W przypadku małych instalacji od zamówienia do otwarcia około czterech do sześciu miesięcy. Przy większych od sześciu do ośmiu miesięcy.

Jako klient chcesz realistycznie ocenić projekt tak szybko, jak to możliwe. Uważamy, że najlepiej to osiągnąć dzięki intuicyjnemu i przejrzystemu cennikowi.