Planowania | Dostawy | Instalacji | Szkolenia | wyboru piw
Dobry pomysł na własny browar
Regionalny browar rzemieślniczy z rozlewem do butelek / KEG
Dlaczego browar? Ponieważ jest to branża rozwijająca się? Ponieważ kochasz piwo? Ponieważ jest to opłacalna inwestycja? Ponieważ „piwo rzemieślnicze” jest obiecującą niszą rynkową? A może dlatego, że jest fajne? Bez względu na to, który powód Cię napędza. Niezależnie od tego, czy chcesz mieć świetny browar produkcyjny czy browar gastronomiczny – FLECKS zapewnia kompletny pakiet: projektowanie, planowanie, budowę, montaż, szkolenie , wspólne warzenie pierwszych piw, receptury piwne i wsparcie online dla browaru.
Planujesz swój browar
1.1 Określ wielkość browaru
W przypadku nowego browaru należy najpierw określić wielkość produkcji PIWA np.
BRAUHAUS 300 to niewielki browar produkujący 300 litrów brzeczki .Proces produkcji brzeczki trwa około ośmiu godzin (3 HL). Tak więc na jednej zmianie wyprodukujesz 300 litrów brzeczki x 200 dni co daje ok 60 000 L rocznie. Możesz także produkować na dwie zmiany lub zaplanować inny rozmiar warzelni.
Ten wybór pozwala określić, ile jesteś w stanie wyprodukować piwa w tygodniu/roku (np BRAUHAUS 500 pozwoli wyprodukować 5 x 500 L brzeczki w tygodniu na jedną zmianę .Należy pamiętać, że rozbudowa browaru i automatyzacja pomoże uwarzyć od dwóch do czterech razy więcej piwa dziennie/Tygodniowo.
Koszty inwestycji dla różnych mocy produkcyjnych można znaleźć w cenniku.
Ustalamy wielkość i liczbę zbiorników fermentacyjnych i magazynowych potrzebnych do produkcji piwa.Aby to zrobić, należy najpierw ustalić roczną ilość piwa, i ilość odmian piw które planujemy sprzedawać.Powinniście przewidzieć ewentualny wzrost produkcji, planujemy znając przestrzeń którą mamy do dyspozycji na zbiorniki. Pamiętajmy że potrzebujemy tyle zbiorników, ile odmian piw zamierzamy mieć w ofercie w jednym czasie.Przy własnej gastronomii wskazane jest posiadanie dodatkowo tanków wyszynkowych.
W zależności od asortymentu piwa oraz dostępnej przestrzeni ,pomożemy określić różne pojemności i kształty zbiorników fermentacyjnych i magazynowych.
Najmniejsza pojemność zaczyna się od produkcji 30 000 litrów piwa rocznie i może być zwiększona do kilku milionów litrów rocznie.
Najmniejsza pojemność zaczyna się od 30 000 litrów piwa i może osiągnąć kilka milionów litrów rocznie. Koszty pierwszej inwestycji można pobrać z cennika.
W trakcie naszej wieloletniej działalności zaplanowaliśmy i wdrożyliśmy wiele opcji instalacji. Od „wszystkiego w jednym pomieszczeniu” po instalacje, które zostały rozmieszczone w kilku halach. Na podstawie szkicu budynku we współpracy z Tobą-opracujemy kilka opcji instalacji. W tym przypadku należy uwzględnić szerokość drzwi do pomieszczeń ,oraz różne wysokości pomieszczeń
Woda jest najważniejszym surowcem w produkcji piwa. Nie zapominajmy że potrzebujemy jej nie tylko do warzenia ,ale także do innych celów. Zatem należy przygotować trzy do czterech razy większą ilość wody niż planujesz produkcję piwa.Przede wszystkim istotną rolę odgrywa uzdatnianie wody, dlatego oferujemy Wam ocenę danych z analizy wody w Waszym mieście i doradzenie, jak sobie z nimi poradzić.Możemy udzielić informacji o tym, czy i jakie środki uzdatniające powinien zainstalować instalator wody, aby uwarzyć piwo najwyższej jakości.
Ścieki:
Ścieki/odpady z minibrowaru są stosunkowo czyste i jest ich mniej niż np: z gastronomii .Są gromadzone centralnie na przykład w naszej warzelni (Młóto) lub wyprowadzane ze zbiorników fermentacyjnych i magazynowych w dużej mierze bezpośrednio do kanalizacji i mogą być łatwo oczyszczone w miejskich oczyszczalniach ścieków.(nie stanowią zagrożenia ekologicznego) W PL wymagany jest dokument mówiący o braku negatywnego wpływu na środowisko.
Nasza codzienna wieloletnia praktyka, pozwala nam na zastosowanie metod minimalizujących zużycie wody i promowanie świadomego i ekonomicznego wykorzystania tego surowca w browarze przez Waszego Piwowara.
Wylot powietrza/pary
Składa się głównie z pary wodnejj , wydostaje się z kadzi zaciernej i jest odsysany i skraplany w instalacji browarniczej FLECKS za pomocą wbudowanej instalacji skraplania pary z 85 ° C, i po schłodzeniu wydalana jest do kanalizacji.
Odpady:
Odpady stałe powstają podczas warzenia piwa w postaci młóta, które waży około 1,8 raza wagi słodu użytego do produkcji. Młóto możemy usunąć przez: grabienie na mokro ,lub przy pomocy urządzenia FLECKS do rozładowywania zużytego słodu-młóta (zrzut boczny przez rynnę lub automatyczne usuwanie Drebernpumpe) do przyczepy lub beczek.
Najlepszym sposobem pozbycie się młóta jest przeznaczenie jej na karmę dla bydła, świń, krów, owiec itp.Zatem stosunkowo łatwo znajdziecie rolników, którzy odbiorą od Was ten odpad.
Młóto nadaje się również do produkcji chleba. Chleb może zawierać od 20 do 30 % młóta.
Drożdże
Zużyte drożdże piwne mają szerokie zastosowanie tak w kosmetyce jak i np. SPA, gdzie można je wykorzystać np. do kąpieli (w odpowiednich proporcjach)
1.4 Konstrukcja
To co w browarach FLECKS jest najbardziej cenione, to fakt że pozwalają na wyprodukowanie wyjątkowych ,także medalowych piw, oraz mają szlachetny design.Niezależnie od tego, czy jest to warzelnia z czystej stali nierdzewnej, czy częściowo lub całkowicie powlekana miedzią – Warzelnie FLECKS są zawsze rozpoznawalne dzięki ich funkcjonalności i atrakcyjnemu wyglądowi.
Półautomatyczna warzelnia jest kontrolowana przez zawory ręczne. Zautomatyzowane w niej są programy zacierania, gotowania i fermentacji.
Pełna automatyzacja
Wszystkie zawory i napędy są kontrolowane przez system sterowania Simatic S7. W pełni automatyczny przebieg: śrutowania,podawania do kadzi zaciernej, różne programy zacierania ,filtracji, gotowania brzeczki, dodania chmielu, wirpul, schładzanie brzeczki i mycia warzelni.
Zbiorniki fermentacyjne i leżakowe są również w pełni kontrolowane automatycznie (temperatura i ciśnienie). Jednocześnie rejestrowana jest ilość wytwarzanego CO2. Ponadto w trybie w pełni automatycznym dzienniki temperatury, ilości i błędów są automatycznie tworzone i zapisywane. W przypadku zakłóceń ,do Piwowara zostanie wysłana wiadomość SMS.
Wybór rodzaju browaru / czy gastronomiczny z PUB / czy browar produkcyjny
Niezależnie czy marzysz o browarze produkcyjnym czy gastronomicznym z pubem ,wesprzemy Cię we wdrażaniu Twojego pomysłu. Cieszymy się, że wykorzystując nasze wieloletnie doświadczenie,pomożemy Tobie we wdrażaniu Ciebie i twoich współpracowników w realizację Twoich marzeń.
Zainstalowaliśmy już ponad 110 browarów w 35 krajach na całym świecie, dzięki czemu mamy ogromne doświadczenie ,którym z pasją podzielimy się z Tobą.
Wybór rodzaju piwa
Prawdopodobnie masz już pewne piwa, które chcesz wyprodukować. Często się zdarza, że byli piwowarzy domowi, inwestują w browar,chcą produkować sprawdzone swoje piwa. Dlatego dostosowujemy Twoje przepisy do naszych Warzelni, aby łatwo zachować smak i jakość twoich piw.
Dystrybucja piwa w butelkach, KEG lub bezpośrednio ze zbiornika do kranu
Dostarczamy maszyny myjące KEG i małe rozlewnie do butelek polecamy także kompletne linie butelek (etykietowanie, płukanie, opróżnianie, napełnianie, kapslowanie).
Wymagania dotyczące personelu zależą od stopnia automatyzacji i wielkości rocznej produkcji.Przy obsłudze mniejszych warzelni(od 3 do 10 HL)przy pełnej automatyzacji ,można założyć połowę kosztów personelu. Rozlew do butelek wymaga największej ilości personelu i dlatego należy je uwzględnić przy planowaniu produkcji.
Wyszkolimy Ciebie i Twój personel
… zostaniesz odnoszącym sukcesy piwowarem
Zapewniamy niezbędne kwalifikacje
Pokażemy ci, jak warzyć i utrzymać Twój browar
Oferujemy również usługę online do zdalnego wsparcia
Regularnie publikujemy aktualny cennik, aby zapewnić natychmiastowy przegląd wszelkich kosztów inwestycji. Wielu klientów bardzo docenia tę szybkość i przejrzystość informacji o cenach.
Różnią się one we wszystkich krajach, ale nie stanowią przeszkody nie do pokonania.
Posiadamy /Aprobaty techniczne / CE, TÜV, doradzamy jak załatwić zatwierdzenie typu i sprawy w urzędzie celnym. Doradzimy w jakiej kolejności załatwiać potrzebne dokumenty. Zapewniamy dokumentację techniczną i certyfikaty do lokalnej aprobaty.
Akcyza / urząd celny Zaleca się wczesną rejestrację w Urzędzie Celnym i zapoznanie się z przepisami dotyczącymi akcyzy.
Sanepid Należy liczyć się z kontrolą sanitarną. Inna jest dla zakładu produkcyjnego inna dla gastronomii przy browarze.Dlatego wesprzemy Cię w tworzeniu Twojej koncepcji HACCP.
2.1. Flecks technologia zacierania zewnętrznego
Nasze pełne piwa rzemieślnicze są wynikiem unikalnej technologii zacierania FLECKS.
Duża elastyczność w warzeniu tak tradycyjnych jak i nowoczesnych piw, pozwala na dużą kretywność i różnorodność odmian produkowanego piwa.Powstanie zdrowe. aromatyczne, naturalne piwo(klarowne lub mętne) pełne lub lekkie, tak jak chcemy.
2.2 Receptury piwne
Dzięki unikalnym recepturom , wdrożyliśmy u naszych klientów piwa klasyczne i specjalne, wiele z nich zdobyło prestiżowe nagrody i wyróżnienia. W Polsce mamy także złotego i brązowego medalistę z Poznańskich Targów Piwnych. Na całym świecie rocznie produkuje się około 5 milionów litrów piwa rzemieślniczego dzięki systemom FLECKS.
3. Nasze udane realizacje.
W ciągu ostatnich 18 lat zbudowaliśmy ponad 110 browarów w 35 krajach na całym świecie. Spośród nich, wszystkie obiekty są nadal w użyciu. W tym miejscu chcielibyśmy pochwalić się naszymi najbardziej udanymi projektami:
W kadzi zaciernej słód jęczmienny lub pszeniczny „ześrutowany” dodajemy do uzdatnionej wody, następnie podgrzewamy w kilku etapach, a następnie w kadzi filtracyjnej jest „oczyszczany” (filtrowany). Rezultatem jest słodka „przed-brzeczka” która wraca do kadzi zaciernej i jest gotowana z chmielem na goryczkę i aromat. Po około 7–8 godzinach brzeczka jest gotowa.
2. brzeczka + drożdże + chłódzenie = PIWO
W zbiorniku fermentacyjnym ochłodzoną brzeczkę miesza się z drożdżami piwnymi górnej lub dolnej fermentacji, a cukier w dużej mierze przekształca się w alkohol i dwutlenek węgla. Podczas późniejszego dojrzewania pod ciśnieniem w temperaturze około 6 stopni Celsjusza powstaje smak piwa. Po około 3–4 tygodniach mętne piwo jest gotowe do podania – w razie potrzeby można je przefiltrować lub leżakować jeszcze ok. tygodnia w temp. ok 1 Stopni celem samoistnego wyklarowania.
Nasze główne zalety
FLECKS Outdoor Mash System z podgrzewaniem przepływowym gorącą wodą
Pośrednie ogrzewanie zacieru zapewnia uniknięcie przypaleń, równomierną temperaturę zacieru. Ponadto technologia ta zapewnia stałą temperaturę gotowania 104 stopni Celsjusza w przepływie .
System do gotowania w przepływie FLECKS
Ogrzewanie słoneczne i hybrydowe
Aby uniknąć wysokich kosztów energii elektrycznej, łączymy kilka źródeł energii . Jesteśmy w stanie korzystać z energii przyjaznych środowisku (energia słoneczna, geotermalna, biomasa, ciepło lokalne / np z Elekrociepłowni ).
Schemat grzejnika hybrydowego
System mieszania zacieru FLECKS
Efektywne mieszanie zacieru osiągamy dzięki naszemu opatentowanemu nieobrotowemu mieszadłu do gęstego zacieru FLECKS Mixer to nowatorski system mieszania, który wyróżnia się przede wszystkim wydajnością i oszczędnością.Powoduje że zacier w całej swojej objętości ma jednakową temperaturę.
Mieszadło do gęstego zacieru Blender FLECKS
Wysokiej klasy systemy sterujące automatyzacją
Dzięki naszej koncepcji pełnej automatyzacji, opartej na sprawdzonym w branży systemie pomiaru i przesyłu danych, system Automatyki FLECKS jest jednym z najnowocześniejszych na świecie.Wprowadziliśmy nowatorskie rozwiązanie – wagę pod warzelnią dzięki której mamy wgląd we wszystkie procesy.